Nordisk Sejlads 2009

nyheder_oversigt_0012_01Maritim Historisk Forening havde æren af at stå for det 20. stævne for traditionelt riggede nordiske sejlbåde.
Dokbisserne i VHS gjorde en stor indsats både med opstilling og nedtagning af telte og boder. Hele weekenden var der vagter der skulle passes. Ikke mindst var der brug for trosseførere når skibene anløb.

nyheder_oversigt_0012_02Vejret artede sig ikke fra sin mest konkurrencedygtige side. Det var næsten havblik, og der måtte gives dispensation til udsejling i skærgården for motor. Ved sækkefruerne var der bagbord halse fra nordvest og medstrøm for de fleste både. Det betød at skibene indtil midnat kunne holde 4 knob, men udenfor skærgården faldt vinden helt af, fortæller den danske dommer Tim Skjoldager fra Nordisk sejlads.

Den svenske dommer Peter Svan supplerede med, at da vinden forsvandt, blev de ellers så målbevidste deltagere utålmodige. De foreslog en fiskekonkurrence i stedet. Den blev dog også aflyst, da det kun lykkedes at fange en enkelt torsk og seks makrel.

Den norske dommer Martin Skullerud mente, jeg skulle kigge ombord på Concordia af Oslo, der havde forsøgt sig med et alternativ til vinden. Skipperen på den Norske båd Concordia, havde et par stærke drenge, som gerne ville gribe årene i skibet robåd for at holde Concordia på ret kurs mod Frederikshavn.

Alle skibene kom sikkert i havn, selvom det gik langsomt, og der måtte sejles med motor for at nå frem.
Knud Erik Hørby, Maritim Historisk Forening, takkede Nordisk Sejlads for tilliden og håbede, at weekenden kom til at forme sig som afdøde Ib Bjørn Poulsen havde drømt om.

nyheder_oversigt_0012_03Formanden for Nordisk Sejlads Nina Skjoldager takkede Frederikshavn kommune for modtagelsen og Maritim Historisk Forening for initiativet. Hun synes, at de frivillige udviste et glødende engagement, som var helt i Ib Bjørn Poulsens ånd.
Borgmester Erik Sørensen bød også de mange flotte sejlbåde velkommen. Det rørte ham at se det nordiske samarbejde udfolde sig i Frederikshavn. Han takkede både deltagere og frivillige for den store og engagerede indsats for at skaffe denne aktivitet til Frederikshavn. Erik Sørensen sluttede med et ”værsgo at gå ombord i Nordisk Sejlads 2009″.

nyheder_oversigt_0012_04Lørdagens kapsejlads var en oplevelse. Vinden var til at begynde med ret svag, så alle klude var sat på de gamle skibe. Det var match-race der sejledes og matchet blev der. Det store gys kom, da to af de største svenske skibe kom så tæt på hinanden, at skipperne valgte at starte motorene for ikke at kollidere. Kapsejladsen kunne følges fra kysten og Bangsbo Fort, hvorfra der var et storslået vue over kamppladsen.